Nedjelja, 23. siječnja:                           8 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           9,30 - Sveta Misa u Zvirovićima                           11 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           Aktualni župni list

O HKUD Studenčica

HKUD "STUDENČICA"

„Studencica“ na nastupu „Lijepom našom“ – Ljubuški 2011. g.

   Župnik don Damjan Raguž, vodeći se primjerom negdašnjega župnika don Jure Vrdoljaka, nastojao je promicati kulturni život svojih župljana. U susretima s članovima Župnoga pastoralnog vijeća i drugim župljanima pokrenuo je osnivanje kulturno-umjetničkoga društva. Društvu je određena i zadaća: oživjeti, njegovati i čuvati hrvatsku narodnu i crkvenu kulturnu baštinu, objedinjujući različite kulturne i pjevačke skupine i sekcije koje su već djelovale u župi. Društvo je službeno osnovano i registrirano 2001. s nazivom Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ''Studenčica'' koje okuplja članove iz svih sela župe Studenci: Studenci, Stubica, Zvirovići i Prćavci. Društvo je odmah dobilo svoje Upravno tijelo s predsjednikom i dopredsjednikom, tajnikom, nadzornikom i upravnim odborom, sudom časti i rizničarom. Prvi predsjednik bio je pok. Zlatan Luburić, a sadašnji je Radoslav Luburić. Društvo svoju kulturnu djelatnost temelji na promicanju hrvatske pučke baštine u Hercegovini, očuvanju tradicijskih narodnih nošnji, pjesama i glazbala, narodnih plesova kao što su trusa, linđo i poskočice iz Hercegovine i nekih dijelova Bosne, kao i plesova iz različitih krajeva Republike Hrvatske. Društvo danas broji oko 150 aktivnih članova u folklornim sekcijama starijega i mlađega uzrasta, pjevačkim skupinama i mandolinskom orkestru, a kroz njega je do sada prošlo preko 300 manje ili više aktivnih članova. Od početka folklornu skupinu Društva vrlo uspješno vodi i vježba prof. Nikola Beno, a mlađe skupine Branko Alilović-Ćago i Zdenko Pavlović.
   Društvo je kroz proteklih 10 godina nastupalo u više mjesta i narodnih svečanosti u zemlji i inozemstvu. Premijerni nastup bio je u restoranu "Crioatia" u Studencima 24. svibnja 2002. Društvo je poslije toga redovito priređivalo kulturne priredbe u župi, nastupalo po Hercegovini, a gostovalo je, uz Republiku Hrvatsku, u Njemačkoj i Austriji, u programu Federalne i OBN televizije. Odlukom Skupštine od 24. ožujka 2003. Društvu se pripaja Mandolinski orkestar "Zlatno srce" koji u župi djeluje od 1994. god. Nastupili su više puta na tradicionalnom mandolinskom festivalu ''Mandolina Imota'' i na drugim mandolinskim festivalima u Hrvatskoj i BiH. Društvo je prigodom pete obljetnice djelovanja, zajedno s pjevačkom skupinom društva "Izvor" izdalo CD-e s prigodnim duhovnim i narodnim pjesmama Hercegovine.
   U deset godina djelovanja Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Studenčica" imalo je preko 150 javnih nastupa, od kojih izdvajamo: Državna smotra Hrvatskoga izvornog folklora Vinkovačke jeseni, Divan je kićeni Srijem u Nijemcima, Županijskoj smotri u Vinjanima, gostovanje u Otočcu na smotri folklora Ličko-senjske županije, smotri folklora u Privlaci kod Vinkovaca, na Božićnom koncertu u Sarajevu, nastupi u Njemačkoj (Essen, Möers, Keln, Ludeuscheider, Biberach, Ehingen, Ulm), koncert u Beču na humanitarnoj hercegovačkoj večeri itd.
   Od samog osnutka, desetu godinu zaredom, uoči blagdana Srca Isusova, zaštitnika svetišta i župe Studenci, HKUD "Studenčica" organizira smotru folklora na crkvenoj livadi, gdje nastupa desetak društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Pored društava iz Hercegovine, kao gosti nastupali su UŠ "Jan Lavoslav Bela" - Slovačka, KUD "Poculica" Letovanić - Sisak, KUD "Tamburica" - Lekenik, KUD "Orač" Demerje - Lučko-Zagreb, HKUD "Vinjani" - Imotski, KUD "Spačva" Donje Novo Selo - Nijemci, KUD "Matija Gubec" Ilača - Vukovar, KUD "Svi sveti" Muć - Svilaj, KUD "Luka Ilić" Oriovac - Slavonski Brod, KUD Viduševac - Glina, KUD Slavko Janković - Šiškovci, KUD Metković, HKUD "Ognjišta" - Žepče, HKUD "Kamešnica" - Livno, HKUD "Naši korijeni" - Bobanovo selo, HKUD "fra Petar Bakula" - Posušje, HKUD "fra Mijo Čuić" - Tomislavgrad, HKUD "Kreševo", HKUD "Brotnjo" - Čitluk, HKUD Prenj, HKUD Dubrave... Jednako tako, već četvrtu godinu zaredom, u pastoralnom župnom centru, u suradnji sa župnikom i Velikim župnim zborom organizira Božićni koncert za župljane, goste i prijatelje društva.

 

MANDOLINSKI ORKESTAR “ZLATNO SRCE”

„Zlatno srce“ u župi Dracevo 2010.g.

   Mandolinski sastav „Zlatno srce“ osnovan je 1994. godine, a pridružio se HKUD-u „Studenčica“ 2003. godine. Don Damjan je u dogovoru sa Davorom Bukvićem započeo probe i uvježbavanja spomenute 1994. godine. Dana 7. studenoga te godine, Davor počinje jednom tjedno dolaziti u Studence i s nekoliko dječaka vježbati sviranje na mandolini i gitari. Postao je i voditelj mandolinskog orkestra. Prvih nekoliko godina djelovanja u orkestru su vježbali i nastupali: Davor Bukvić (voditelj), Toni Kraljević, Josip Pavlović, Nikolina Petković, Martina Barišić, Jure Petković, Tomo Petković, Martina Rozić, Franjo Dragićević, Blaž Lauc, Ilija Petković, Mirko Petković, Cvitan Luburić, Mile Dugandžić, Tomo Pavlović, Mićko Kraljević, Gojko Jelčić, Ante Jurković, Nedjeljko Jelčić, Marko Dragićević, Mate Kapular, Bernard Lauc, Nikola Jelčić, Ivan Jelčić, Mišo Barišić, Stanko Pehar, Jure Mandarić, Arijan Pavlović, Jurica Pavlović, Zvonimir Barišić i Ivan Petković. Od tada do danas kroz orkestar je prošlo mnogo mladih koji su tu stjecali osnovnu glazbenu izobrazbu i ujedno doprinosili životu župne zajednice.
   Mandolinski je orkestar "Zlatno srce" počeo vrlo brzo nastupati pa je zbog mladosti i entuzijazma dobivao simpatije župljana. Nastupi su bili pod svetom Misom, na župnim svečanostima i priredbama, osobito za Božić, Prvu pričest, na Nevinu Dječicu, prigodom susreta sa starijim i bolesnim župljanima itd. Prvi javni nastup i koncert izvan župe bio je 1996. god., na blagdan Nevine Djece, u prepunoj dvorani kina "Mogorjelo" u Čapljini. Nakon toga je sa skladbom Ranka Bobana Hercegovina u srcu nastupilo na glazbeno-scenskom spektaklu Hrvatske radio-televizije Lijepom našom, održanom u Ljubuškom 18. veljače 1999. U programu je nastupio i poznati mladi guslar Željko Keža. Iste godine orkestar nastupa na proslavi Marije Majke Crkve u Mostaru s dvije pjesme: Fatimskoj Gospi i Na pijesku napisah. Uskoro prelazi granice države te uspješno nastupa 25. svibnja 2001. na šestom Hrvatskom festivalu mandolinista u Imotskom. Nakon 2003. god., i njegova pripajanja HKUD "Studenčica", mandolinski orkestar "Zlatno srce" s tim Društvom nastupa na svim susretima, svečanostima i priredbama u zemlji i inozemstvu.

 

ŽENSKA PJEVACKA SKUPINA “IZVOR”

„Izvor“ na izvodenju „Lijepom našom“ – Ljubuški 2011.g.

   Ženska pjevacka skupina „Izvor“ osnovana je 2001. god. u sklopu HKUD "Studenčica". Ime "Izvor" dobila je 2009. nakon dolaska novoga župnika don Ive Šutala. Pjevačku skupinu od početka do danas vodi Ivan Petković, a prvi su joj članovi bili: Ljilja i Veronika Petković, Danijela Pavlović, Ana Luburić, Ivana Lauc, Anita i Kristina Petković, Zdravka Dugandžić i Maja Petković. Kristina i Maja Petković nisu više u pjevačkoj skupini, a pridošle su nove članice: Zlata i Marijeta Petković, Kristina Sušac, Janja Petković, Katarina i Andrijana Lauc, Kristina Pavlović, Vinka Dugandžić i Sanijela Pokrajčić, pa skupina sada ima četrnaest članova. U svojim nastupima na koncertima, priredbama i drugim svečanostima izvodi hercegovačke, slavonske, dalmatinske i druge pjesme. Nastupi skupine vezani su uz nastupe HKUD-a „Studenčica“ ali također nastupaju i samostalno u raznim prigodama kao što su: priredbe, godišnjice, smotre folklora i razna predstavljanja knjiga i prezentacije.

 • hkud-studencica-01
 • hkud-studencica-02
 • hkud-studencica-03
 • hkud-studencica-04
 • hkud-studencica-05
 • hkud-studencica-06
 • hkud-studencica-07
 • hkud-studencica-08
 • hkud-studencica-09
 • hkud-studencica-10
 • hkud-studencica-11
 • hkud-studencica-12
 • hkud-studencica-13
 • hkud-studencica-14
 • hkud-studencica-15
 • hkud-studencica-16
 • hkud-studencica-17
 • hkud-studencica-18
 • hkud-studencica-19
 • hkud-studencica-20
 • hkud-studencica-21
 • hkud-studencica-22
 • hkud-studencica-23
 • hkud-studencica-24
 • hkud-studencica-25
 • hkud-studencica-26
 • hkud-studencica-27
 • hkud-studencica-28
 • hkud-studencica-29
 • hkud-studencica-30
 • hkud-studencica-31
© 2012 - 2022 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina

Please publish modules in offcanvas position.