Nedjelja, 23. siječnja:                           8 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           9,30 - Sveta Misa u Zvirovićima                           11 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           Aktualni župni list

Vrelo života

„VRELO ŽIVOTA“ – MJEŠOVITI ŽUPNI ZBOR

„Vrelo života“, „Plavi andeli“ i „Zlatno srce“ za Uskrs 2011 .g.

   Liturgijsko pjevanje u župi Studencima prisutno je od njezina osnutka, ali je prošlo različite faze, od jednostavnog pjevanja tradicionalnih pučkih liturgijskih popijevki koje je narod pjevao bez pratnje crkvenih glazbala, do današnjih crkvenih zborova koji njeguju zborno pjevanje uz pratnju glazbala i orkestara. Liturgijsko zborno pjevanje posebno je promicano u radu s djecom i mladima u povezanosti s vjeronaučnim radom.
   Početak pjevanja nabožnih i liturgijskih popijevki veže se u božićnu pjesmu U se vrijeme godišta,korizmeni Gospin plač, pjevanje Litanija Svih Svetih uz blagoslov polja na grobljima te narodu posebno dragu liturgijsku pjesma Zdravo Tijelo Isusovo.
   Premda nemamo točan datumu dospijeća prvoga harmonija za sviranje u župi Studencima, njega je svakako nabavio don Jure Vrdoljak oko 1940. godine. Na njemu je dolaskom u župu 1942. svirao i vjernike podučavao pjevanju prvi kapelan don Petar Bulum. Čini se da su to počeci pučkoga pjevanja, odnosno učenja raznih liturgijskih i crkvenih pučkih popijevki, osobito Presvetom Sakramentu, Srcu Isusovu i Gospinih pjesama. Liturgijskom pjevanju u župi doprinijeli su i učitelji i učiteljice u školama jer su djeca u školi vježbala narodne i crkvene popijevke. Posebno nakon 1934. kada se u župi otvaraju dvije osnovne škole i većina djece počinje ići u školu.
   Zborno višeglasno pjevanje u župi počinje dolaskom sestara Služavki maloga Isusa. One nakon vjeronauka počinju djecu uvježbavati crkvene pjesme, te subotom okupljaju manji i veći zbor djece i mladeži s kojima redovito vježbaju liturgijske pjesme. U tome se posebno istakla sestra Violeta Barišić koja je završila crkveni glazbeni institut. Pod Misom se tada dvoglasno pjeva "Glibotićeva Misa", Hrvatska Misa "Mariji, Majci Crkve" i "Pučka Misa" fra Ive Perana (1965.). Uvježbavaju se također višeglasne skladbe za mješoviti i za ženski zbor. Zbor također pjeva "VIII. Anđeosku misu" na latinskome i hrvatskome jeziku. Nabavljeno je i 30-ak pjesmarica Pjevajmo braćo kršćani, prema kojoj sestra Violeta sa zborom vježba liturgijske pjesme povezane s dijelovima svete Mise (ulazna, psalam, prikazanje, pričest), potom marijanske, adventske, korizme i druge prigodne pjesme kroz liturgijsku godinu. Ona je time udarila temelje liturgijskome pjevanju u župi i doprinijela je da mnoge liturgijske i crkvene pjesme uđu u dušu naroda, tako da se generacijama prenose i zdušno pjevaju.
   Don Damjan Raguž, po dolasku u župu 1993., zdušno je podupirao liturgijsko pučko i zborno pjevanje. Tada se u župnoj crkvi s djecom, mladima i odraslim počinje redovito vježbati troglasno i četveroglasno pjevanje. Župnik je također u sviranju podučavao nekoliko djevojčica u Stubici kako bi narod i u filijalnoj crkvi pjevao uz pratnju glazbala. 
   Veliki župni zbor suradnički su jedno vrijeme vodili duhovni pomoćnik don Gordan Božić i časne sestre katehistice i glazbenice s. Marina Ivanković, s. Livija Pandžić i s. Pavka Dujmović. Župnik je 1994. angažirao crkvenoga orguljaša Ivana Petkovića koji preuzima uvježbavanje velikoga crkvenoga zbora u nastajanju, a potom i mandolinskoga orkestra. Te godine, u dogovoru sa Župnim pastoralnim vijećem, službeno je osnovan Veliki župni zbor, koji je na Cvjetnicu i Veliki petak pjevao Kristovu Muku. Članovi toga zbora redovito se tjedno, i češće prema potrebi, okupljaju na vježbanje. Kako je vrijeme prolazilo, mijenjali su se i članovi zbora: neke su se djevojke udale, neki su odselili, a neki i prestali dolaziti na vježbe. Članovi zbora su mladići i djevojke te oženjeni muškarci i udane žene. Trenutno, uz orguljaša Ivana Petkovića, ima 40 članova Velikoga župnoga zbora:

Mira Petković, 
Ljilja Petković, 
Zora Luburić, 
Ivana Luburić, 
Andrijana Lauc, 
Katarina Lauc, 
Janja Petković, 
Ivana Lauc, 
Marina Dugandžić, 
Ina Vukšić, 
Blaž Lauc, 
Mate Dugandžić, 
Drago Luburić, 
Josip Bošnjak,
Kristina Sušac, 
Milenka Vukšić, 
Ante Petković, 
Nada Keža, 
Veronika Petković, 
Zlata Petković, 
Drago Pavlović, 
Kristina Pavlović, 
Vinka Dugandžić, 
Damir Jurković, 
Marija Jurković, 
Danijela Pavlović, 
Josipa Dragičević, 
Ivana Dugandžić,
Ana Luburić, 
Nino Pandža, 
Kristijan Pandža, 
Sanela Pokrajčić, 
Ivana Petković, 
Maja Petković, 
Ivona Dragičević, 
Ante Jurković, 
Franjo Dragičević, 
Marta Dugandžić, 
Jure Patković, 
Bernard Lauc.


   Veliki župni zbor i mandolinski orkestar, uz svete Mise i župne svetkovine, sudjelovao je na susretima zborova i drugim priredbama, što u župi što izvan župe. Nastupio je 2001. na susretu zborova u katedrali u Mostaru, u devetnici Marije Majke Crkve, zaštitnice katedrale i katedralne župe. Tada je otpjevao višeglasnu pjesmu Hvalite Gospoda, a mandolinski sastav izveo je pjesmu Na pijesku napisah. Prvi svečani koncertni nastup u novom župnom pastoralnom centru dogodio se na blagdan Svete obitelji 2008., na kojemu su, uz nazočnost generalnog konzula Republike Hrvatske i drugih uglednih gostiju, veliki zbor, HKUD "Studenčica", mandolinski orkestar i župne pjevačke skupine imali vrlo dojmljiv Božićni koncert. Veliki župni zbor nastavlja pod vodstvom novoga župnika don Ive Šutala tradiciju višeglasnoga i posebno četveroglasnoga pjevanja. Zbor je 2010. godine dobio ime "Vrelo života" te sada u crkvi i na svečanim uskrsnim i božićnim koncertima u župi i izvan nje doprinosi duhovnom i kulturnom životu župe.

  • vrelo-zivota-o-nama-01
  • vrelo-zivota-o-nama-02
  • vrelo-zivota-o-nama-03
  • vrelo-zivota-o-nama-04
  • vrelo-zivota-o-nama-05
  • vrelo-zivota-o-nama-06
  • vrelo-zivota-o-nama-07

 

© 2012 - 2022 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina

Please publish modules in offcanvas position.